skip to Main Content
EMDR voor kinderen

Het verwerken van een nare ervaring is nooit gemakkelijk. Gelukkig is EMDR voor kinderen een relatief eenvoudige behandelwijze en is door zijn laagdrempelige karakter geschikt voor iedereen. Het kind hoeft geen ellenlange gesprekken aan te gaan, want de hersenen doen onbewust al het werk. De therapie is daarom al geschikt voor zeer jonge kinderen. Behandeling is mogelijk vanaf het moment dat zij zich kunnen uiten en vertellen wat hen dwars zit.

Een trauma of angstklacht veroorzaakt vaak subklachten. Soms ontstaat er een laag zelfbeeld waardoor kinderen erg onzeker worden. Daarnaast is het mogelijk dat er depressieve klachten of gedragsstoornissen ontstaan. Deze aanvullende ongemakken behandel ik ook in mijn praktijk, waardoor we het probleem vanaf de wortel aanpakken.

EMDR voor kinderen helpt ervaringen neutraliseren

Zie de hersenen als een harde schijf waarop al iemands levenservaring wordt opgeslagen. Soms ontstaat er helaas kortsluiting bij het bewaren van herinneringen en komt de ervaring terecht in een verkeerd gedeelte van het brein. Het gevolg is dat er emotionele spanning aan vast blijft zitten. We gebruiken EMDR om deze verkeerd opgeslagen gebeurtenissen op de harde schijf te overschrijven. De traumaverwerkingstherapie haalt de emotionele lading eraf en verplaatst de herinnering naar het juiste gedeelte van de hersenen waar deze wordt geherprogrammeerd als neutraal.

Een doeltreffende traumaverwerkingstherapie

EMDR is het meest bekend als traumaverwerkingstherapie, maar wordt ook gebruikt voor tal van andere problemen. We rekenen door middel van de behandelmethode doeltreffend af met angstklachten (zoals vliegangst) of fobieën. Daarnaast zetten we EMDR in bij psychosomatische klachten, oftewel medisch onverklaarbare pijn. Bekijk al mijn therapievormen.

Kies uit drie werkwijzen

Tijdens EMDR voor kinderen leiden we de hersenen af door het werkgeheugen te belasten. Ik laat het kind focussen op beelden of gevoelens met betrekking tot het trauma of de klacht. Terwijl hij zijn aandacht richt op de gebeurtenis, stimuleren we de twee hersenhelften tegelijkertijd. Deze combinatie activeert het natuurlijke verwerkingssysteem, waardoor de hersenen de herinnering automatisch anders opslaan. Na de behandeling is de emotionele lading verdwenen. Er zijn drie manieren om EMDR uit te voeren.

  1. Door middel van snelle oogbewegingen. Ik ga met mijn vinger snel van links naar rechts en vraag het kind om mijn beweging te volgen.
  2. Aan de hand van geluid. Jonge kinderen kunnen het soms lastig vinden om snelle oogbewegingen te maken. In dat geval biedt een hoofdtelefoon met piepjes uitkomst. Het kind hoort afwisselend links en rechts pieptonen die de twee hersenhelften stimuleren.
  3. Met behulp van aanrakingen. Het kan zijn dat een kind het fijn vindt om bijvoorbeeld te tekenen tijdens de behandeling. In dat geval bieden de eerst twee manieren geen uitkomst. Met de derde behandelwijze geef ik gerichte tikjes op de schouders of knieën.

EMDR is door zijn laagdrempelige karakter een uitstekende behandeling om af te rekenen met problemen. Door middel van de traumaverwerkingstherapie verwerkt uw kind nare levenservaringen, zodat hij weer volop kan genieten van het leven.


Aanmelden

Back To Top